CEZA YARGILAMASINDA İSTİNABE
İstinabe sözlük anlamı olarak, başka bir makamdan yardım istenmesi, adli yardım manalarına gelmektedir.
Açılmış bir davada, davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin kendi yargı çevresi dışında (baka bir mahkemenin yargı çevresi içinde) yapılması gereken bir işlem için, yargı çevresi içinde o işlemin yapılacağı mahkemeden hukuki yardım istemesine istinabe denir.
Bir başka tanımlamaya göre istinabe, “yetkili bir hâkim veya mahkemenin, yetkisiz bir hâkim veya mahkemeden kendi adına bir işlem yapmasını talep etmesi, bir anlamda yetki devretmesidir.”
Genel olarak tarafların isticvabı, ahit dinlenmesi, bilirkişi incelemesi, yemin ve keşif konularında istinabe yoluna gidilebilir.
İstinabe konusu CİKAYAS’ın 3 üncü ve devam eden maddelerinde düzenlenmiştir. Bu bağlamda, akit taraf bir ceza davası ile ilgili olarak, soruşturma işlemlerinin yürütülmesini, aynı şekilde suça ilişkin olarak dosya ve belgelerin gönderilmesini karşı taraftan talep edebilecektir. Kendisinden talepte bulunulan taraf ise bu yardım taleplerinin kendi mevzuatında öngörülen kurallar çerçevesinde yerine getirecektir.
Uluslararası istinabe ise, bir devletin yetkili bir adli makamının (istemde bulunulan devlet) diğer bir devletin (istemde bulunan devlet) adli makamı adına yerine getirdiği işlemler bütünüdür.
İstinabe talepleri, talepte bulunulan devlet mevzuatına göre yerine getirilir. Dolayısıyla, yabancı adli makamın istinabe talebi Türk mevzuatı hükümlerine göre yerine getirilecektir.
Adli yardımlaşma talepnamesinde, talebin yerine getirilmesinde özel bir usul uygulanması istenmekteyse, bu usul ancak Türk mevzuatı ile bağdaştığı oranda uygulanmalıdır. Eğer uygulanması istenilen usul, tamamen veya kısmen hukuk sistemimizle bağdamıyorsa, talep yerine getirilmeden önce en kısa zamanda bu durum talepte bulunan yabancı adli makamlara iletilmek üzere, Adalet Bakanlığına bildirilmelidir.
İstinabe talebinde bulunulabilecek cezai konular şunlardır:
- Şüpheli ve sanıkların ifadelerinin alınması veya sorgularının yapılması,
- Mağdur, müşteki, katılan, tanık ve bilirkişilerin dinlenilmesi,
- Bilgi ve delil temini, banka kayıtları, muhasebe belgeleri, şirket dosyaları ve ticari belgeler de dâhil olmak üzere, ilgili belge ve kayıtların asıllarının veya tasdikli suretlerinin sağlanması,
- Delil toplamak amacıyla kazançların, malvarlıklarının, araç-gerecin ya da diğer hususların belirlenmesi veya izlenmesi,
- Delil amaçlı arama ve el koyma, eşya ve yer incelemesi,
- El koyma ve müsadereye dair yabancı mahkeme kararlarının infazı,
Leave A Comment